Yazıcılar ve Yazıcı Şeritleri

08-10-2019 09:42
Yazıcılar ve Yazıcı Şeritleri

Yazıcılar ve Yazıcı Şeritleri

Yazıcılar harici donanım birimleridir. Bilgisayarlarda kullanılan yazıcılar harici donanım birimleri arasında neredeyse en önemli olanıdır. Bu cihazlar sayesinde bilgisayarlarda hazırlanan fotoğraf, yazı ya da resimler kağıt üzerine baskılanabilir. Yazıcıların bilgisayara bağlanma işlemi genellikle USB ya da RJ45 aracılığıyla bağlanırlar. Donanım özelliklerine göre bazı yazıcılar, tarama yapabilme, fotokopi çekebilme ve faks alıp gönderme gibi özelliklere sahiptir.

Hazırlanan dosyaları kağıda yazdırma işlemi yapan yazıcılar kendi içlerinde farklı çeşitlere ayrılırlar. Bu çeşitlerin her biri farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Çalışma prensiplerine göre yazıcı çeşitleri şu şekildedir;

Karakter Yazıcılar

Daktiloya benzer bir yapısı olan karakter yazıcılar, ilk yazıcı türüdür. Çalışma prensibi de tıpkı daktilo gibidir. Fakat bu yazıcı türü karmaşık elektronik yapısı, düşük hızı ve sınırlı grafik baskı yeteneğinden dolayı günümüzde kullanılmamaktadır.

Nokta Vuruşlu Yazıcılar

Yazıcı üzerinde bulunan baskı iğneleri, bilgisayardan gelen verilere göre elektromıknatıs yardımıyla kağıt ile yazıcı arasında bulunan şeride nokta vurarak çıktı alınmasını sağlar. Sınırlı çözünürlük ve grafik yetenekleri, sesli çalışma, düşük hız gibi dezavantajları vardır. Günümüzde bazı muhasebe kayıtlarını tutmak amacıyla halen kullanılmaktadır.

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar

Bu yazıcı türünün çalışma prensibi nokta vuruşlu yazıcılar ile aynıdır. Fakat nokta vuruşlu yazıcılardaki vurma noktaları yerine baskı ortamına püskürtülen boyar madde vardır. Günümüzde en yüksek baskı çözünürlüğüne sahip olan bu yazıcılar, diğer yazıcılara göre sessiz ve küçük bir yapıya sahiptirler. Bu yazıcı türü kullandığı püskürtme yöntemine göre; piezoelektrik, ısıl ve sürekli olmak üzere 3'e ayrılır.

Lazer Yazıcılar

Piyasaya en son sürülen bu yazıcı türü, diğer yazıcılara göre daha sessiz ve hızlıdır. Ayrıca yüksek baskı kalitesine sahip olduklarından dolayı yoğun bir kullanıma sahiptir. Bilgisayardan gelen sinyaller lazer yardımı ile ışığa duyarlı olan baskı silindirinin üzerine çizilir. Böylece baskı silindirinin çizilen kısımları durgun elektrik ile yüklenir. Durgun elektrik ile yüklü olan alanlara baskı tozu parçacıkları (toner) yapışır. Yapışan bu baskı tozları, dönen silindir tarafından baskı ortamına (kağıt) aktarılır. Daha sonra baskı ortamı 100-150 °C sıcaklığa sahip olan sabitleme silindirlerinin arasından geçirilir ve hava üflenerek baskı ortamı soğutulur. Tüm bu işlemlerden sonra baskı tamamlanmış olur.

 

Yazı Şeritleri Nelerdir

Yazıcı şeritleri nokta vuruşlu yazıcılarda kullanılan ekipmanlardır. Bilgisayardan gelen sinyale bağlı olarak çalışan nokta vuruşlu yazıcılar, yazma kafasının içindeki elektro-mıknatıslar yardımıyla üzerindeki iğnelerin bazılarını öne çıkarıp mürekkepli bir şerit üzerine nokta vuruşlarıyla yazma işlemini gerçekleştirirler. Yazıcı içerisinde bulunan iğneler, "şerit” adı verilen bir mürekkep kaynağının üzerine vurarak hemen arkasında bulunan kağıda baskıyı gerçekleştirir. Her vuruştan sonra oluşturulan noktalarla karakterler oluşturulur. Nokta vuruşlu yazıcılar, karbon kâğıdı ya da benzeri bir cisim yardımıyla iki kâğıda aynı anda basım yapabilmeleri sebebiyle, genel olarak düz yazı ve kalite gerektirmeyen basımlarda kullanılır. Yazma kafası bir adım motoru tarafından bir dişli, kayış ya da daha farklı bir yöntemle yatay olarak hareket ettirilir. Bu sayede yazıcı kafa yatayda istenilen her konuma getirilebilir. Vurucu iğneler bir sütun şeklinde sıralanmıştır. Bu iğneler, bir satır boyunca alınan veriye bağlı olarak öne çıkar. Böylece istenilen karakterlerin kâğıt üzerine baskısı yapılmış olur. Yazma kafası üzerindeki iğne sayısının artması baskı kalitesini artırır.  Vurucu iğneler, şerit üzerinde bulunan mürekkebin kâğıt üzerine yapışmasını sağlar. Yazıcı şeritlerinin kullanıldığı nokta vuruşlu yazıcılarda, her kolonda bulunan noktalar arasındaki mesafe, yazıcının yazma çözünürlüğünü gösterir. Tüm yazıcılarda olduğu gibi nokta vuruşlularda da bir tampon bellek bulunmaktadır. Bu bellek yazdırılacak dosyanın önce bilgisayardan yazıcıya aktarılmasını sağlar. Böylece yazdırma işlemi daha hızlı bir şekilde yapılır.

Yazıcı Şeritleri Özellikleri Nelerdir?

Yazıcıların doğru ve tam işlevli olarak çalışması gerekmektedir. Bu nedenle bazı aksesuarlara ihtiyaç duyulur. Bu ekipmanlar içerisinden en önemlilerinden birisi yazıcı şeritleridir. Bunun nedeni nokta vuruşlu yazıcıların yazıcı şeridi olmadan çalışmamasıdır.

Yazıcı şeridi, nokta vuruşlu yazıcılar için kullanılan bir baskı aracına verilen addır. Nokta vuruşlu yazıcı kullanımı şimdilerde yeni yazıcı teknolojilerinin egemenliğiyle biraz gölgede kalmış olsa da, fiş, çek, makbuz gibi malzemelerin baskısında hâlâ en ideal yazıcı tipidir. Seri çıktı almak için kullanılan nokta vuruşlu yazıcılar yazıcı şeridi ile çalışırlar. Yani seri biçimde yazıcıdan çıktı alabilmeniz için gerekli olan en temel malzeme bir yazıcı şeridi olacaktır. Nokta vuruşlu yazıcıların kullandığı mürekkep deposu, yazıcıdan baskı alırken mürekkebi nokta vuruşlu yazıcıların iğnelerine iletir. Aynı zamanda rulo filmler halinde de bulunabilen yazıcı şeridi, bir diğer adıyla ribon ya da yazıcı ribonu, termal baskı almada da kullanılır. Yani barkod ve etiket yazarken de ihtiyacınız olan ürünler yazıcı şeridi adını verdiğimiz bu ürünler olacaktır. Baskı yapmayı sağlayan kartuşlar olarak değerlendirebileceğimiz yazıcı şeridi çeşitlerine web sitemiz ile anlaşmalı mağazaların seçkin, uzun ömürlü ve kaliteli ürünlerini inceleyerek kısa sürede sahip olabilirsiniz.

 Yazıcı Şeridi Çeşitleri

Kullanılan yazıcı modeli bir şeritli yazıcı modeli ise, bir şerit yazıcı aksesuarına ihtiyaç duyulması kaçınılmazdır. Bu ihtiyaç meydana geldiğindeyazıcı şeritlerini araştırmak gerekmektedir. Yazıcı şeridi çeşitleri hem kalite hem de uzun ömürlü kullanım açısından kullanıcıyı tatmin edecek özellikte olmalıdır. Eğer baskı alırken kağıt üzerindeki mürekkepte bir tür silikleşme görülüyorsa, yazıcı şeridi bitmek üzeredir ve bu esnada yazıcı şeridini değiştirmek gerekebilir. Her zaman bir yedek yazıcı şeridi bulundurmak bu tür durumlarda işe yarayacaktır. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.