Kartuş Dolum Ve Yazıcı Mürekkebi

08-10-2019 09:45
Kartuş Dolum Ve Yazıcı Mürekkebi

Kartuş Dolum Ve Yazıcı Mürekkebi

Kartuşlar, mürekkep püskürtmeli yazıcıların sarf malzemeleridir. Kartuşlar içerisindeki mürekkep bittiğinde yeniden doldurulabilen ekipmanlardır. Bu işleme kartuş dolum işlemi denir.

Bu işleme geri dönüşüm işlemi de denilmektedir. Kartuş dolumu doğru yapıldığında injekt yazıcılar tam uyumlu ve sorunsuz olarak çalışırlar. Kartuş dolum işlemi ülkemizde de sıklıkla kullanılan ve geri dönüşüme sağladığı katkı nedeniyle kullanımı önerilen bir işlemdir. Lazer yazıcıların üretimi ile mürekkep püskürtmeli yazıcılara olan ilgi azalmıştır. Fakat bunun yanında mürekkep püskürtmeli yazıcıların fiyatlarının daha düşük olması sebebiyle yine de tercih edilme sebebidir. Injekt yazıcılar evde yazıcı kullananlar ve çıktı alma oranı az olan kullanıcılar için uygundur. Fotoğraf baskısı yapan kullanıcılar da yine daha profesyonel sonuçlar alabilmek adına ınjekt yani mürekkep püskürtmeli yazıcıları tercih etmektedir. Bazı inkjet yazıcılarda iki adet (siyah kartuş, renkli kartuş), bazılarında dört (siyah kartuş, mavi kartuş, sarı kartuş, kırmızı kartuş), bazılarında ise daha fazla sayıda mürekkep kartuş vardır. Bir de bitmeyen kartuş diye adlandırılan mürekkep tanklı yazıcılar var.

Bitmeyen Kartuş Özellikleri Nedir?

Inkjet yazıcılara entegre edilen tanklara yüklü mürekkepler ile kartuşları otomatik besleyen yazıcı sistemlerine bitmeyen kartuş denir. Kartuşların doluluk oranı azaldıkça tanklara doldurulan mürekkepler hortumlar aracılığı ile otomatik olarak kartuşlara akar. Her ne kadar bu sistemler ile kartuşları doldurmak sürahiden bardağa su doldurmak kadar kolay olsa da ve bu sistem ile baskı maliyetleri çok düşürülmüş olsa da, sistemin kronik sorunları çok fazla baş ağrıtmaktadır. Eğer bitmeyen kartuş tercih edilecekse aşağıdaki iki konuya dikkat etmek gerekmektedir.

  • Tanklarda mürekkep boşalmadan mutlaka doldurulmalıdır. Aksi halde hortumlarda hava oluşur mürekkep akmaz ve yazıcı baskı kafaları kuruyup tıkanır.

  • Kaliteli mürekkep kullanmaya özen gösterilmelidir. Eğer kaliteli mürekkep kullanılmaz ise baskı kafaları tıkanabilir. Tıkanan baskı kafaları kullanıcıya bir yazıcı parası maliyet çıkartmakla kalmayıp yapılan işlerin aksamasına yol açar. 

Orijinal kartuşlar, dolum kartuşlara göre maliyet olarak oldukça yüksektir. Bu nedenle kartuşlar bittiğinde sürekli olarak orijinal kartuş almak baskı maliyetlerini arttırmaktadır. Kartuş dolum işlemi ise ekonomik olması nedeniyle orijinal yazıcı kullanımına alternatif olan bir seçenektir. Kartuş dolumu ev, ofis ve az sayıda baskı yapan kullanıcılar için hem tasarruflu hem de karlı bir alternatiftir. Fakat fotoğraf baskısı yapan kullanıcıların ideal fotoğraf baskı kalitesini almaları için orijinal kartuş kullanmaları gerekmektedir. Orijinal kartuşun yanı sıra muadil kartuşlarda ideal olan baskı kalitesini sağlamaktadırlar. Yani, kaliteli bir muadil kartuş, orjinal kartuş performansını sergilemektedir. 

Kartuş Dolumu Nasıl Yapılır?

Kartuş dolum işlemi iki şekilde yapılmaktadır. Bunlar manuel ve otomatik dolum işlemleridir. Manuel kartuş dolumu, kartuş dolum setleri kullanılarak yapılmaktadır. Bu işlemi genellikle ev kullanıcıları yapmaktadır. Üretilen bütün kartuşların üzerinde bulunan etiketlerin altına mürekkep enjekte edilecek delikler yani giriş yuvaları vardır. Renkli baskı yapan kartuşların kasalarında bu deliklerden üç adet bulunmaktadır. Dolum yapacak profesyonel ekipler tarafından dolu işlemi yapılacak kartuşun yapısı incelenir ve mürekkep akıtılacak yollar tespit edilir. Kartuşun içerisinde doldurulacak mürekkep miktarı tüplerden şırıngalara çekilir. Kartuşa hangi renk mürekkep enjekte edilecekse o rengin deliğinden şırınganın iğnesi kartuşa batırılır. Mürekkep yavaşça haznede bulunan süngere aktarılır. Ev kullanıcıları için kartuş dolum seti ve yazıcı mürekkepleri kolaylıkla bulunabilmektedir.

Otomatik kartuş dolum işlemi ise, profesyonel kartuş dolum makinaları ile yapılır. Bu makinalar kartuş dolum için üretilmiş vakumlu ve basınçlı cihazlardır. Eğer ideal bir kartuş dolumu olsun isteniyorsa, ya bu cihazlardan tedarik edilmeli ya da profesyonel bir dolum tesisinden destek alınmalıdır. Kartuş dolumu ile yapılan geri dönüşüm ekonomiye katkı sağlarken doğayı korur ve yeşil bir gelecek sunar. Kartuş dolumuyla ilgili bilinmesi gereken diğer önemli nokta ise, markaların piyasaya arz ettikleri güncel inkjet yazıcıların chipli mürekkep kartuşlarına dolum yapılmadığıdır. Bu yazıcıların kartuşları bitince muhakkak ya orijinal ya da muadil kartuş alınmalıdır.

Sık Görülen Kartuş Dolum Sorunları ve Çözümleri Nelerdir?

Mürekkep püskürtmeli yazıcı kartuşlarında temelde üç sorun görülmektedir.

  • Elektronik arızalar; bu nevi arıza halinde yeni sıfır kartuş alınız.

  • Kartuş baskı kafası tıkanıklığı; genelde uzun süre pasif duran kartuşlarda mürekkebin kurumasıyla oluşur. Tıkalı kartuş bir süre solüsyonda bekletilerek tortulardan temizlenip mürekkep yolları açılır.

  • Ren karışımı; yanlış mürekkep kullanımından yada renk haznesine yanlış mürekkep konulunca oluşur. Kartuş vakumlanarak temizlenip yeniden doldurulmalıdır.

Kartuş dolum işlemi yapıldıktan sonra kâğıda ve yazıcıya mürekkep akıtma durumu meydana gelmemesi için kartuş haznesine fazla mürekkep enjekte edilmemelidir.Bu nedenle enjekte edilecek mürekkep miktarının doğru ayarlanması gerekmektedir.

Kartuş dolum işlemi yapmaya yardımcı olan kartuş dolum setleri ve yazıcı mürekkepleri gibi bütün ekipmanlar piyasadan kolaylıkla tedarik edilebilir. Yazıcı mürekkepleri her marka yazıcıya ve her model kartuşa özel olarak üretilmektedir. Kaliteli ve yüksek çözünürlüklü baskı alabilmek ve yazıcının korunması adına en uygun yazıcı mürekkebi kartuşu tercih edilmelidir.

Kartuşların Ömrü Ne Kadardır?

Kartuşların özelliklerine göre baskı sayıları da değişiklik göstermektedir. Çıktı alınan A4 kağıdının doluluk miktarı arttıkça alınan çıktı sayısı da o orantıda azalır. Bunun nedeni sayfa doluluğunun artmasıyla kullanılan mürekkep miktarının da artmasıdır. Bu da toplam çıktı sayısını doğrudan etkileyerek azalmasına neden olur. Bilinmesi gereken diğer önemli hususta kartuş dolum işleminin sürekli olarak tekrarlanamayacağıdır. Kartuşun tekrar dolum sayısı, kullanılan mürekkebin kalitesine, kartuşun kullanım süresine bağlı olarak değişmektedir. Kartuş dolum işleminde bütün standartlar sağlandığında kartuş dolum işlemi birkaç kez sağlanabilir fakat unutulmamalıdır ki bu sayı asla sınırsız değildir.

Kartuş Dolum İşleminin Yazıcıya Herhangi Bir Zararı Var Mıdır?

Kartuş dolum işlemi yazıcıya asla zarar vermez. Doğru olarak yapılan kartuş dolum işlemleri, yazıcılara zarar vermez. Birçok ülke geri dönüşüme olan katkıları nedeniyle kartuş dolum işlemini kullanıcılara önermektedir. Bu sebeple kullanıcıların aklında bulunan yazıcıya zarar gelip gelmemesi hususundaki konulara açıklık getirmek gerekmektedir. Kartuş dolum işleminden sonra da kartuşlar güvenle kullanılabilmektedir.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.