Kartuş Dolum Setleri ve Kartuş Aparatları

09-10-2019 11:32
Kartuş Dolum Setleri ve Kartuş Aparatları

Kartuş Dolum Setleri ve Kartuş Aparatları

Injekt yazıcılar ofislerde kullanılan ve mürekkep püskürtmeli yazıcı olarak da bilinen yazıcı türleridir. Hem mürekkep püskürtmeli yazıcılar hem de sık kullanılan diğer üürn olan lazer yazıcılar kullanıcının baskı sayısında beklentisini karşılamaktadır. Mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcılardan daha çok baskı sayısı ve verim alabilmenin yollarından birisi de kartuş dolum işlemi yapmaktır. 

Kartuş dolum işlemi bir kere yapıldığında hızlıca el pratikliği kazanılan bir işlemdir. Kartuş dolum setleri ile kolaylıkla gerçekleştirilen dolum işlemleri ile yazıcılarda beklenilenden fazla kolaylık sağlanabilir.

Kartuş Dolum Setleri Nasıl Kullanılır?

Kartuş dolum işlemi kartuş dolum setleri ile yapılır. Kullanılacak dolum seti de yazıcıya göre değişiklikler ve farklılıklar sergilemektedir. Injekt yazıcılarda kartuş dolum işlemi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşir. Hazır kartuş dolum setleri ile yapılan bu işlem kartuşların tekrar kullanılabilmesini sağlar. Genellikle küçük iğneli bir enjektör, yazıcı mürekkebi ve destek malzemeleri içermektedir. Dolum işlemi yapılırken, yazıcıyla uyumlu olan mürekkep bir şırınga yardımıyla çekilir ve dolum ünitesine aktarılır. Kartuş dolum işlemi esnasında yapılan kartuş temizleme işlemi, kartuş dolumunda kullanılan vakum aparatları aracılığıyla gerçekleşirler.

Kartuş Aparatları Nelerdir?

Kartuş işlemlerinin en önemli aparatı vakum aparatıdır. Vakum aparatları dolum işlemi yapılmadan önce kartuşun temizlenmesini sağlayan aparatlardır. Vakumlayarak kartuşun temizlenmesini ve daha iyi baskı sonucu vermesini sağlar.

Kartuş Dolum Setleri Markalara Göre Değişiklik Gösterir Mi?

Her markanın ürünü kendine mahsus bir yapı sergiler. Piyasada 1000’in üzerinde dolum ünitesi çeşidi mevcuttur. Dolayısıyla dolum işlemi de küçük çaplı değişiklikler göstermektedir. Markalar arasında; doldurulacak deliğin yeri, sayısı, dolum kapasitesi gibi farklılıklar mevcuttur. Ancak temel işlem; biten kartuş üzerindeki delikten enjektöre çekilen yazıcı mürekkebinin doğru şekilde aktarılmasıdır. Toner dolumunda da deliğin yeri değişebilmektedir. Dolum deliğinin büyüklüğüne göre toner dolumu sırasında genellikle enjektöre ihtiyaç yoktur.

Kartuş Dolum Setleri Kullanılırken nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Kartuş doldururken dikkat edilecek önemli bir nokta, şırıngaya mürekkebi çekerken acele etmemektir.

  • Mürekkep şırıngaya hızla çekilirse, dolum ünitesine istenmeyen hava kabarcıkları dolar ve bu durum dolum işlemini bloke eder.

  • Şırıngayı biten kartuş içine enjekte etmeden önce, şırınga içinde hava kabarcığı olmadığından emin olmak önemlidir.

  • Dolum işlemi sırasında, mürekkebin taşmamasına dikkat edilmelidir.

  • Mürekkebin dolum ünitesine tam olarak inmesini beklemek ve delik üzerindeyken müdahale etmemek önemlidir.

  • Mürekkebin ürün markasına ait ya da uyumlu olması, çıktı kalitesini korumak açısından önemli bir kriterdir.

  • Acemi ellerde mürekkep dolum işlemi, çalışılan ortamı biraz kirletebilir.

  • Çalışılacak yüzeye gazete kağıdı sermek, el altında atılabilecek kumaş, kağıt havlu bulundurmak, şeffaf plastik eldiven kullanmak, daha temiz çalışmayı sağlar.

  • İşleme başlarken, yazıcı kartuşu üzerindeki etiket kaldırılabilir. Ya da etiket üzerinde dolum deliğini gösteren siyah noktadan enjeksiyon işlemi yapılabilir.

  • Kartuş doldururken, tam kapasite ile doldurmak yerine yarım kapasite doldurmak; dolum sonrası damlama durumunu engeller.

  • İşlem sonrası delik ya da deliklerin üzeri mürekkep akmasını engellemek için ince bant ile kapatılabilir.

  • Dolum ünitesinin üstü kağıt havlu ile temizlenir.

  • Dolum işleminden sonra yazıcı kartuşu birkaç saat dinlenmeye bırakılır. Böylece mürekkep dolum ünitesi içindeki sünger tarafından çekilir.

  • Toner dolumu sırasında ise; toner delik kapağı açılır, bu işlem için gerekirse bir tornavida kullanılır. Toner ünitesinde kalan artık bir poşete dökülür. Doğru yazıcı toneri delikten boşaltılır ve delik kapatılır. 

Bitmeyen Kartuş Nedir?

Inkjet yazıcılara entegre edilen tanklara yüklü mürekkepler ile kartuşları otomatik besleyen yazıcı sistemlerine bitmeyen kartuş denir. Kartuşların doluluk oranı azaldıkça tanklara doldurulan mürekkepler hortumlar aracılığı ile otomatik olarak kartuşlara akar. Her ne kadar bu sistemler ile kartuşları doldurmak sürahiden bardağa su doldurmak kadar kolay olsa da ve bu sistem ile baskı maliyetleri çok düşürülmüş olsa da, sistemin kronik sorunları çok fazla baş ağrıtmaktadır. Eğer bitmeyen kartuş tercih edilecekse aşağıdaki iki konuya dikkat etmek gerekmektedir.

  • Tanklarda mürekkep boşalmadan mutlaka doldurulmalıdır. Aksi halde hortumlarda hava oluşur mürekkep akmaz ve yazıcı baskı kafaları kuruyup tıkanır.

  • Kaliteli mürekkep kullanmaya özen gösterilmelidir. Eğer kaliteli mürekkep kullanılmaz ise baskı kafaları tıkanabilir. Tıkanan baskı kafaları kullanıcıya bir yazıcı parası maliyet çıkartmakla kalmayıp yapılan işlerin aksamasına yol açar. 

Orijinal kartuşlar, dolum kartuşlara göre maliyet olarak oldukça yüksektir. Bu nedenle kartuşlar bittiğinde sürekli olarak orijinal kartuş almak baskı maliyetlerini arttırmaktadır. Kartuş dolum işlemi ise ekonomik olması nedeniyle orijinal yazıcı kullanımına alternatif olan bir seçenektir. Kartuş dolumu ev, ofis ve az sayıda baskı yapan kullanıcılar için hem tasarruflu hem de karlı bir alternatiftir. Fakat fotoğraf baskısı yapan kullanıcıların ideal fotoğraf baskı kalitesini almaları için orijinal kartuş kullanmaları gerekmektedir. Orijinal kartuşun yanı sıra muadil kartuşlarda ideal olan baskı kalitesini sağlamaktadırlar. Yani, kaliteli bir muadil kartuş, orjinal kartuş performansını sergilemektedir. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.